Tidal beállítása Volumio rendszeren

A telepítéshez SSH kapcsolatra lesz szükségünk a számítógépünk és a Pi között. Az SSH  kapcsolat beállításához (ha ez nem lett volna bekapcsolva)
a http://volumio.local/dev oldalra kell belépnünk a böngészőben.
Ha a Volumio.local nem működne, akkor a Pi hálózati címét kell beírnunk ebben a formában http://192.168.x.x/dev , majd az SSH résznél az Enable gombra kell kattintani.

 1. Lépjünk be a Volumio-ba az SSH használatával. Ez Windows 10 alatt roppant egyszerű, a keresőbe beírjuk a cmd parancsot és indítsuk el a Parancssort egy kattintással.

A felpattanó ablakban a begépelendő parancs

ssh volumio@volumio.local

vagy ugyanez beírható a Pi aktuális IP címével is a következő módon pl.

ssh volumio@192.168.0.2

Az alapértelmezett jelszó volumio

 1. Miután bejutottunk a gépbe készítsünk egy másolatot az upmpdcli konfigurációs fájlról:

sudo cp /volumio/app/plugins/audio_interface/upnp/upmpdcli.conf.tmpl /volumio/app/plugins/audio_interface/upnp/upmpdcli.conf.tmpl.bak

A volumio jelszó megadás után a másolatot létre is hoztuk. Mehetünk tovább!

 1. Nyissuk meg az upmpdcli konfigurációs fájlt a szövegszerkesztőben:

sudo nano/volumio/app/plugins/audio_interface/upnp/upmpdcli.conf.tmpl

 1.  Írjuk be a dokumentum végére a következő sorokat

### Tidal
tidaluser = tidal_felhasználóneved
tidalpass = tidal_jelszavad
tidalquality = lossless

Előfizetésünknek megfelelően állítsuk be a lejátszás minőségét. Értelemszerűen a lossless a legjobb, de ha ezzel nem rendelkezünk akkor a “high” vagy a “low” beállítást alkalmazzuk a tidalquality megadásánál..

 1. Mentsük el a fájlt  a következő módon  Ctrl+O majd Ctrl+X.
 2. Indítsuk újra a rendszert

sudo reboot

Amennyiben sikeres volt a beállításunk, egy új média szerver fog megjelenni a hálózatunkon  volumio-mediaserver néven, (amennyiben nem cseréltük a Volumio nevét másra, pl. nálam HEEDless-mediaserver néven látható).


A  szerver eléréséhez érdemes telepíteni a Microsoft Store-ból a Linn Kazoo applikációt. Ez android és IOS verzióban is elérhető.

Ez a leírás alkalmazható Qobuz és más OpenHome alapú szolgáltatás beállításához is. Erről bővebben itt lehet olvasni.

Mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy a rendszer nem tökéletes. Sokszor kapok Service login or communication failure hibaüzenetet, de  ez gondolom idővel orvosolva lesz.
Addig is ajánlom a dal és lemez címek keresésének mellőzését és ezek helyett inkább az előadókra történő keresést. Sajnos a Tidal Masters anyagokat sem tudtam elérni, ami remélem idővel változni fog.

Hallgasd meg a Beyerdynamic fejhallgatókat!

A hazai márkaképviseletnek köszönhetően kiemelten foglalkozhatunk  Beyerdynamic termékekkel, ezért  összeállítottam egy listát a nálunk kipróbálható fejhallgatókról:

 • Beyerdynamic T1 v2 generation
 • Beyerdynamic DT1770 PRO
 • Beyerdynamic Amiron Home
 • Beyerdynamic Avento Wireless
 • Beyerdynamic T70
 • Beyerdynamic DT1350
 • Beyerdynamic DT990 Edition
 • Beyerdynamic DT880 Edition
 • Beyerdynamic DT770 PRO
 • Beyerdynamic DT240 PRO
 • Beyerdynamic Custome One Pro Plus
 • Beyerdynamic Custom Street
 • Beyerdynamic DT235
 • Beyerdynamic Byron fülhallgató

Hétfőn és csütörtökön 14 és 18 óra között előzetes egyeztetés nélkül lehet hallgatózni, Ettől eltérő időpont esetén előzetes egyeztetés szükséges. Letét ellenében elvihetők egyes modellek, hogy saját eszközökkel is meg lehessen hallgatni:  Ha nincs lehetőség személyes átvételre,  el tudjuk küldeni futárral országon belül. Elérhetőség a weboldalunk Kapcsolat menüjében található.

Beyerdynamic termékek akciós áron

Kifutó Beyerdynamic termékek akciós áron!!!
Bontatlan csomagolásban, teljes 2 év garanciával!

BEYERDYNAMIC T 70 p 113990
BEYERDYNAMIC T 70 125990
BEYERDYNAMIC T 90 113990
BEYERDYNAMIC MMX 300 *non-exclusive model 84990
BEYERDYNAMIC iDX 120 iE black 17990
BEYERDYNAMIC A200P 69990
BEYERDYNAMIC T 51 i 79990
BEYERDYNAMIC T 51 p 69990

Szavazás!!

Coming Soon

A választásod után kattints a jobb sarokban látható “Vote” feliratra.
Köszi, hogy szavaztál!

Termék oldalak
Beyerdynamic Amiron Home
Beyerdynamic DT 1990 PRO

Köszönet egy ismeretlen úriembernek!!

Ezúton szeretném megköszönni annak a kedves úriembernek a segítséget, aki megtalálta a futárunk csomagjából kipottyant fülhallgatót, majd a számla alapján beazonosította a címzettet, és leszállította a megadott címre a SoundMAGIC E30 fülest!!!!

Ugyanakkor köszönet annak a kedves vásárlónknak is, aki ezt jelezte felénk és lemondta a termék ismételt kiszállítását!!

Fejhallgatoszerviz.hu

Focal Spirit bemutató darabunk már pár éve némán pihent a sarokban. Az egyik oldala elnémult és pechünkre nem a cserélhető kábellel volt gond. Gondoltuk új életet lehelünk bele és egy kedves barátunk elvitte a Fejhallgatószervizhez a javításra váró fülest. A vállalkozás a következő gondolatokkal hirdeti magát: Fejhallgató javítás, fülhallgató és headset szerviz valamint más kisebb elektronikai javítások megfizethető áron.

A kapott 5000 forintos irányár és az 1 hét javítási idő kecsegtetőnek tűnt, hiszen új ára anno jó 50000 volt és kár lett volna hagyni egy ilyen értéket a polcon porosodni. A gyártó egyébként nem szórakozott sokat ennek a könnyű fejesnek a tervezésekor. A repülőgépnél ismert speciális alumínium ötvözetet használt, puha bőr párnázással.

A minőségérzet adott ilyen alapanyagok mellett, de nézzük meg mi történt a szervizben a fejhallgatónkkal!  Az ígért egy hétből majdnem három lett és a javításhoz nem rendelkeztek olyan vékony kábellel, amit a pánton keresztül át tudtak volna húzni. Telefonon ezt korrekt módon jelezték barátunk fele, aki engedélyt adott a javítás megkésett folytatásához, hiszen nem ez lett volna az első fejhallgató, aminek a csukló szerkezetén kívül oldották meg a kábelezését.

De a végső eredmény a vártnál egy kicsit cifrább lett, amit hívhatnánk akár matyóhímzésnek is. A kép úgy gondolom önmagáért beszél, mert arra most nem sok szót fecsérelnék, ahogy a hímzés alatt szét lett vágva a plasztik, mert nem tudták a vastag vezetéket elvezetni.. A látvány önmagáért beszél.  Ez után nyilvánvaló, hogy ha valaki megkérdezi, hogy ajánlanám-e a Fejhallgatószerviz szolgáltatását a válaszom egy határozott NEM lenne. Gondolom más sem szeretne egy ilyen elcsúfított fejdísszel flangálni a városban.

A történet kapcsán arra a gondolatra jutottam, hogy pár fül,- fejhallgató szervizest ki fogunk még próbálni, mivel folyamatosan kapunk telefonokat, hogy hova tudnák vinni a hibás fejhallgatókat javításra.. Ha tudtok olyanról akik ilyet vállal és szeretnétek tudni milyen munkát végeznek, küldjétek el az elérhetőségüket a contaxg@msn.com email címre.

Focal Utopia

Focal témában futottam egy kört. Rákérdeztem a hazai képviseletnél, hogy tudnánk egy Focal Utopia fejhallgatót rendelni. “Ezeket a fejhallgatókat abban az esetben lehet forgalmazni, ha az adott viszonteladó Focal Sopra vagy Utopia hangsugárzókat is forgalmaz és tart bemutató termékeket ezekből a típusokból.” – jött a válasz.
No de egy fejhallgató szakkereskedésnek miért kell rendelni hangdobozokat, hogy egy bizonyos fejhallgatót forgalmazhasson? De ez volt a kisebb baj…
A nagyobb baj az volt, hogy a hétvégén fülvégre kaptam ezt a Focal fejest és nem lettem szerelmese. Szerintem még az Audeze LCD 3 szintjét sem érte el a hallott hang, de még az is lehet, hogy az LCD 2 is jobb lehetett nála. Talán nem volt bejáratva? Nem tudom…Valószínű, hogy visszanézek valamikor egy újabb próbára, mert ott valami nem volt rendben.

Audio-Technica újdonságok az idei CES-en

Senki ne csüggedjen, aki éppen nem Las Vegasban tölti az idejét – annak várni kell még egy kicsit -, de röviden felvázoljuk, milyen forradalmian új termékeket mutat be az Audio-Technica a 2017-es évben a Consumer Electronics Show-n:

DSR9BT, DSR7BT és SR9 fejhallgatók

Az új DSR9BT elnyerte a CES Innovation Honoree Award 2017 díjat, mely egyértelmű bizonyítéka, hogy ez a fejhallgató jelentős mérföldkő lesz. Az újonnan kifejlesztett Pure Digital Drive technológia lenyűgözően tiszta hangzást produkál. Megközelítőleg ugyanezt a hangzást nyújtja a DSR7BT is. Az SR9 teljesítményét imádni fogják a High-Resolution Audio technológia rajongói, és remélhetőleg az audiofilek is szívesen hallgatják majd.

AR3BT és AR3iS fejhallgatókath_dsr9bt_dsr7bt_pr

Amellett, hogy végre nem szükséges a kábellel vesződni, az új AR3BT Bluetooth fejhallgató kristálytiszta hangzását okostelefonodról akár 30 órán keresztül élvezheted. Az AR3iS praktikus kialakítása miatt akár egy nagyobb kabátzsebben is elfér és puha fülpárnáival maximális kényelmet nyújt a hosszú utazás során.

LP3 lemezjátszó

A vinly újjászületését éltető rajongóknak kedvezünk az új LP3 lejátszóval. Teljesen automata, szíjhajtásos, könnyen at_lp3wh_bk_prkezelhető modell, ám cserélhető headshell-je és hangszedője, kapcsolható phono-ja (MM/MC), valamint kialakítása egyedivé teszi. Matt fényével bármelyik szoba ékes dísze lesz.

VM hangszedő széria

Az Audio-Technica 30 év után felfrissítette MM hangszedő palettáját. A nemzetközileg elismert Dual-Magnet, azaz dupla mágneses konstrukció az új VM szériás hangszedőink esetében sem fog csalódást okozni. Mindenki megtalálja a neki megfelelő összeállítást

CKR100is/70is/30is fülhallgatók

image0041A CKR széria második generációjának fülhallgatói, akárcsak elődei, szintén a High-Resolution Audio komptatibilisek. Sokat mondó, hogy a bennük lévő push-pull meghajtókat általában  hang- szóróknál szokták alkalmazni, így a páratlan tökéletesség élményét fogják nyújtani a zeneimádóknak.

LS70is/LS50iS fülhallgatók

Az élőzene varázsa, egy koncert hangulata a hétköznapokon is elérhetővé válik: az új LS széria kedvenc bandád koncertjét bármikor elérhető közelségbe hozza. Az LS70 az energikusabb zenékben; míg az LS50 a finom részletek érzékeltetésében erősebb, a lágyabb muzsikák kedvelőinek.

A digitalizálás veszélyei: Brian Eno a technológiáról és a modern zenéről

A digitális technológia néhány évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen módon továbbfejlesztette a zene felvételi és terjesztési módszereket, de nem veszett-e el valami lényeges ebben a folyamatban? Chris May beszélgetett Brian Eno zenész-producerrel, a technológia barátjával és úttörőjével a modern zene digitális függőségének veszélyeiről.

Az 1970-es években Phil Spector indította el a „ Hozd vissza a monot „ kampányt. Ez több volt, mint reklámfogás, egy igazi mozgalom volt, de végül zátonyra futott és nem tudta megváltoztatni a történelem menetét. Négy évtizeddel később egy másik, sokkal komolyabb gerilla-háború folyt, ezúttal a hangrögzítés és a felvétel készítés digitalizációja ellen.

A rock ’n’ roll érkezése óta a zenei felvétel készítésének történetét két részre lehet osztani, az analóg és a digitális korszakra. Ebben a modellben az analóg egyenlő a hitelességgel és a digitális a mesterkéltséggel. A modell hívei szerint az 1950-es évek közepétől az 1980-as évek közepéig sikerült azt a zenerögzítés terén elérni, hogy a lemezen is olyan jól szóljanak a zenészek, mint élőben a színpadon. Kontrasztként, a digitális technika adoptálása óta az 1980-as évek végén, a stúdiók szerint elvárás lett az, hogy a felvételen jobbak legyenek a zenészek, mint a valóságban. A digitális eszközök lehetővé tették, hogy az énekes, a gitár vagy a dob hangja az üzleti elvárások szerint változzon. A valós zenekészítés, valós időben, valós emberekkel veszélyeztetett állatfajjá vált.

Ez természetesen durva leegyszerűsítése a dolgoknak. Figyelmen kívül hagyja a digitális technika nyújtotta előnyöket, a kényelmet, vagy a megfizethető otthoni stúdió létesítésével a felvételkészítés demokratizálását. De lehet, hogy az előnyök ára túl magas? Az emberi tényező eltűnését hozza, ami a zenekészítés lényege? Túlságosan a gépekre ruházzuk át ezt az erőt?

tsdigitlmixer1

Nem csak a technofóbók teszik fel ezeket a kérdéseket. Brian Eno tinédzserként vált az új technológia úttörőjévé. Az 1960-as évek közepén, művészeti iskolában mutatta be neki „ a folyamat nem a termék „ ötletét a modernista művészet-teoretikus Roy Ascott, arra ösztönözve őt, hogy magnetofonokkal kísérletezzen. Eno 1972-ben kezdett együtt dolgozni Robert Fripp zenésszel a később ismertté vált Frippertronics tape-loop rendszeren, majd néhány év múlva előadta saját technikában gazdag ambient stílusú zenéit.

Miután 50 évet eltöltött a technológiai innováció közvetlen élvonalában, Eno lenne az utolsó ember, akiről azt feltételeznénk, hogy fenntartásai támadnak a digitális rögzítéssel kapcsolatban.

Egy, a Joch&Nerds magazinnak nemrégiben adott interjújában Eno azt mondta: “Mint zenei producer, a digitális technológia elgondolkodtatott az irányról, amerre a rögzítéstechnika halad.”

Eno erről a Knitting Factory Records új kiadványának, a Fela: Vinyl Box Set 3.„ megjelenése előtt beszélt, melyet ő állított össze. 1973 óta nagy híve az afrobeatnek, amikor Fela Kuti Afrodisiac albumához közel került. Arról kérdeztem őt, szerinte lehetséges lenne-e visszaadni azt az emberi töltést, ami Kuti zenéjét jellemzi, a digitális stúdió technológiával?

“Ez egy nehéz kérdés, és folyamatos vita tárgya” – nyilatkozta Eno. És nem csak az afrikai felvételekkel kapcsolatban. Ezt a problémát mindenki érzi mostanában. Hogy lehet ellenállni a kísértésnek, hogy tökéletesítsük a felvételeket? Mit veszít a felvétel a tökéletesítéstől? Ez nehéz dolog. Most már lehetséges, hogy semmit sem tökéletesítenénk rajta. A ritmus vesztett az üteméből? OK, nyújtsuk meg egy kicsit. Kvantálással mindent megtudunk már valósítani, a hang kvantálásával az ütem is teljesen tökéletes lesz. Nagyjából mindent tudunk csinálni egy felvétellel. Természetesen azoknak a lemezeknek a többsége, amiket hallgatóként szeretünk, hangzás tekintetében nem tökéletesek.

“Szóval a kérdés, amit mindenki feltesz: a végeredmény jobb lesz-e? De a kísértésnek nehéz ellenállni. Rögzítek egy felvételt és találok egy hangot, ami igazán nincsen a helyén. A múltban azt mondtad, ez egy nagyszerű felvétel, tudok együtt élni a hibáival. Amit most csinálsz, az a hibás hang újrahangolása. Szóval mindig azt kérdezed magadtól, elvesztünk-e valamit az előadás feszültségéből, az emberi érzésből, a szerves igazságból vagy akármiből ezekkel a javításokkal? Ez arra késztet, hogy megkérdőjelezd az új stúdiótechnika szerepét. Persze mindenféle reakciók vannak ez ellen. Jack White stúdiójában Nashville-ben egyáltalán nincsen digitális felszerelés, minden analóg. Dolgoztam zenekarokkal, akik azt mondták, a szalagos rögzítéshez akarnak visszatérni. Megvan a felszerelésük hozzá, 24 sávos felvevő, minden eszköz – de aztán fél nap elteltével azt mondták, a fenébe is, mi nem tudjuk így szerkeszteni az anyagot!  Mert eddig nem így dolgoztak.”

fostex-16-channel-12-reel-tape-recorder_01

“Van egy nagyon érdekes gyakorlat, nem tudom valaha is próbáltad-e már, a cmd-Z billentyűkombinációt nem használod,  amikor írsz valamit. Elég sokat írok Mac-ken, és mint mindenki visszamegyek és változtatok dolgokon. Amikor azt mondod magadnak, ma úgy fogok írni, mintha egy darab papír előtt ülnék, Jézus, teljesen más hozzáállást kíván. Mert gondolkodnod kell, mielőtt leírsz valamit. Igazán nehéz ehhez visszatérni. Nem azt mondom, hogy előnyös visszatérni ehhez, csak azt, hogy érdekes tapasztalat megpróbálni, emlékeztetőül arra, hogy mennyire az írás új technológiájának része vagyunk.”

Vajon Eno azt hiszi, hogy a boldog békeidőkben rögzített nyugat-afrikai felvételek azért szólnak olyan élően 40-50 év után is, mert egyszerű körülmények között készültek?

„Igen, azt. Részben. Mert a hangmérnökök nagyon korlátozott feltételek között dolgoztak, és nagyon is megértem őket. Amikor csak két mikrofonod van, egy kompresszor és néhány elő-erősítő, igazán tudod, mit csinálsz, mert mindennap ezeket használod. Ez olyan, mint amikor egy művész kiválóan alkot vízfestékkel. A vízfesték nagyon korlátozott eszköz, de hihetetlen dolgokat lehet csinálni vele, ha nincs más festéked. Azok a régi afrikai lemezkiadók, vagy sok öreg rhytm ’n’ blues vagy korai doo-wop kiadók rendkívül szerényen voltak felszerelve, mégis azok az emberek, akik ezekkel az egyszerű eszközökkel voltak összhangban, tudták, hogy hogyan lehet izgalmas eredményeket elérni velük.

2

“Például egyszer rögzítettem egy ghánai zenekar, az Edinkafo 1981-es albumát, a Pace Setters-t. Egy olyan kis stúdióban dolgoztam egy hangmérnökkel, ami nyugati szemmel egy vicc volt. Egy csomó különböző mikrofonja volt. Az egyik egy Sony kazettás magnóból, igazán olcsó mikrofon, de briliánsan használta. A dobfelszerelés fölött használta, és egy nagyon élénk, eleven hangot hozott ki belőle. Ha megmutattad volna ezt a felszerelést egy nyugati hangmérnöknek, kiröhögött volna. Ugyanez volt a helyzet a hangszerekkel. Néha régi, leharcolt elektromos gitárokon játszottak. Mivel tudták, hogyan használják őket, nagyszerű dolgokat csináltak velük.„

A múlt évben Bob Dylan ment vissza old-school-ba, igaz, nem teljesen analógba, amikor Shadow in the night albumát rögzítette. Egy interjújában, melyet az AARP amerikai magazin közölt most februárban, Dylan elmagyarázta: „Csak egy módon tudtam felvenni ezeket a dalokat, mégpedig élőben, nagyon kevés mikrofonnal. Semmi fejhallgató, visszhangosítás, énekfülke, külön sávok…A hangmérnöknek megvolt a saját felszerelése a régi szép időkből, azt hozta magával…Nem volt keverés. Csak ahogy hangzott…A lehető legkevesebb technikát használtuk.”

„A vita a hitelességről és a mesterséges megoldásokról nem csitul. A kézműves zene nem adja fel és a digitális technológia sem fog eltűnni. De ha a kereskedelmileg sikeres producerek, mint például Brian Eno, megtalálják a középutat az analóg és a digitális esztétika között, az ragyogó lesz.

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *

A cikket Anton Spice írta és a www.thevinylfactory.com oldalán jelent meg 2015 február 24.-én.

Új, fröccsöntésen alapuló technológia forradalmasíthatja a hanglemez gyártást

injection-moulding-pressingEgy CD gyártásra szakosodott holland cég, a Symcon bejelentette, hogy kifejlesztett egy technológiát, ami alapján fröccsöntéssel készíthető vinyl lemez. Reményeik szerint ez az eljárás csökkenti a termelési költségeket, javítja a hangminőséget és környezetkímélőbb a hagyományos gyártásnál.   A projekt neve Green Vinyl Records és az Európai Innovációs Alap támogatását élvezi. Harm Theunisse, a cég szakembere magyarázta el a Discogs-nak az eljárást.

Az új eljárással műanyagot fecskendeznek közvetlenül a hornyokba, így készül a nyomólemez, ami pontosabban tartalmazza az információt. A hagyományos eljárás szerint gőzzel melegítenek fel PVC korongot 180 C fokra, mielőtt a két nyomólemez közé kerül. A nyomás ereje koptatja a mintát,ezért átlagosan 1500-2000 példányt lehet vele készíteni. A fröccsöntéses módszernél nincsen gőzhasználat, az energiamegtakarítás-a cég szerint 65%, valamint csökken a minta terhelése, több példány készülhet róla minőségromlás nélkül.
A Symcon-nál úgy gondolják, hogy a fröccsöntött lemez kéthetes periódus alatt az üzletekbe kerülhet a jelenlegi 12-16 hét helyett.A folyamat még nem problémamentes, számos kihívást kell leküzdenie a cég szakembereinek.

A cikk a thevinylfactory.com cikke alapján készült.