Új, fröccsöntésen alapuló technológia forradalmasíthatja a hanglemez gyártást

injection-moulding-pressingEgy CD gyártásra szakosodott holland cég, a Symcon bejelentette, hogy kifejlesztett egy technológiát, ami alapján fröccsöntéssel készíthető vinyl lemez. Reményeik szerint ez az eljárás csökkenti a termelési költségeket, javítja a hangminőséget és környezetkímélőbb a hagyományos gyártásnál.   A projekt neve Green Vinyl Records és az Európai Innovációs Alap támogatását élvezi. Harm Theunisse, a cég szakembere magyarázta el a Discogs-nak az eljárást.

Az új eljárással műanyagot fecskendeznek közvetlenül a hornyokba, így készül a nyomólemez, ami pontosabban tartalmazza az információt. A hagyományos eljárás szerint gőzzel melegítenek fel PVC korongot 180 C fokra, mielőtt a két nyomólemez közé kerül. A nyomás ereje koptatja a mintát,ezért átlagosan 1500-2000 példányt lehet vele készíteni. A fröccsöntéses módszernél nincsen gőzhasználat, az energiamegtakarítás-a cég szerint 65%, valamint csökken a minta terhelése, több példány készülhet róla minőségromlás nélkül.
A Symcon-nál úgy gondolják, hogy a fröccsöntött lemez kéthetes periódus alatt az üzletekbe kerülhet a jelenlegi 12-16 hét helyett.A folyamat még nem problémamentes, számos kihívást kell leküzdenie a cég szakembereinek.

A cikk a thevinylfactory.com cikke alapján készült.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.